Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ο Συνάδελφος - Φίλος και.... η γνώμη του...!!




   Με αφορμή πρόσφατο γεγονός που αφορούσε το ύψος της μεσιτικής αμοιβής, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Είναι γεγονός, πως βρισκόμαστε σε μια αγορά ιδιαιτέρως απαιτητική το κοινό της οποίας είναι δύσπιστο όσον αφορά το μεσιτικό κλάδο και τις υπηρεσίες που παρέχει ο κάθε επαγγελματίας. Πολύ περισσότερο δε όσον αφορά το κοστολόγιο του καθ ενός από εμάς. Στην ελεύθερη αγορά λοιπόν, ναι μεν υπάρχει ένας μέσος όρος κοστολόγησης υπηρεσιών όμως δεν υπάρχει κάποιος δεσμευτικός νόμος
εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον, εκτός αν κάνω λάθος, που να λέει πως ο σύμβουλος ακινήτων χρεώνει συγκεκριμένο ποσόν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Με βάση αυτό λοιπόν ο καθ' ένας εξ' ημών χρεώνει τις υπηρεσίες του, όσο πιστεύει ότι αξίζουν με βάση τα έξοδα προώθησης του κάθε ακινήτου που αναλαμβάνει ή τον χρόνο που διαθέτει για την εξεύρεση ενός ακινήτου για κάποιον ενδιαφερόμενο. Υπάρχει σίγουρα μια μεγάλη ευελιξία για τους ενδιαφερόμενους από τους εν δράση επαγγελματίες του χώρου, κάτι που απ τη μεριά μου τουλάχιστον είναι απολύτως σεβαστό. Ο ανταγωνισμός όμως είναι αδυσώπητος και συχνά αυτές οι διαφορές στο ύψος της μεσιτικής αμοιβής δημιουργούν προβλήματα σε αρκετούς από εμάς, καθώς ο κάθε ...συνάδελφος.... προκειμένου να κερδίσει έδαφος εστιάζει στο ύψος της δικής σου μεσιτικής αμοιβής και επιχειρηματολογεί καθιστώντας την άδικη ή υπερβολική, κατορθώνοντας έτσι να στρέψει εναντίον σου τον πελάτη, δημιουργώντας αμφιβολίες για την επαγγελματική σου ακεραιότητα. 
   Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν μπορούμε να το προλάβουμε αυτό, αλλά κι αν ωστόσο προκύψει πως θα το αντιμετωπίσουμε.
Η απάντηση στο παραπάνω είναι απλή και ξεκάθαρη. Τα πάντα ξεκινάνε απ το είδος της ανάθεσης και το πως έχεις χτίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ εσένα και του ιδιοκτήτη απ τη μία, αλλά και το πόσο ξεκάθαρα έχεις ορίσει την διαδικασία εξ αρχής και δια τηλεφώνου ακόμη με τον ενδιαφερόμενο. Πάντα και σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές συναναστροφές μας, θα υπάρχει ένας έμπιστος καλοθελητής που θα γνωρίζει τα πάντα και μόνο από καλή πρόθεση θα πει την άποψή του σχετικά με τις αμειβόμενες υπηρεσίες σου, δεν είναι απαραίτητο να είναι μεσίτης, μπορεί να είναι δικηγόρος ή μηχανικός μπορεί κι ένας απλός φίλος που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά όμως έτυχε, να έχει στο παρελθόν μια μεσιτική συναλλαγή και ο συνάδελφος είτε του πήρε λίγα χρήματα είτε δεν του πήρε καθόλου. Το αποτέλεσμα θα είναι, ότι θα ξεκινάς απ την αρχή προσπαθώντας να υπερασπιστείς την αμοιβή σου αν δεν έχεις ήδη κάνει δουλειά πάνω σε αυτό και θα χάσεις πολύτιμο χρόνο και ίσως δεν γίνει και η δουλειά σου.
   Ο επαγγελματίας μεσίτης έχει φροντίσει για όλα αυτά αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το ακίνητο, σε τιμή δίκαιη για την αγορά ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης από τον ενδιαφερόμενο ενώ έχει φροντίσει να παρουσιάσει τις υπηρεσίες του στον ιδιοκτήτη με τρόπο τέτοιο που αφ ενός δικαιολογούν το ύψος της μεσιτικής αμοιβής που διεκδικεί...και αφ' ετέρου έχει υπερασπιστεί την αμοιβή του ζητώντας από τον πελάτη του να του το υπογράψει αυτό. Ο επαγγελματίας μεσίτης ακινήτων αμείβεται για τις υπηρεσίες του αν έχει βεβαίως να παρουσιάσει. Αν όχι αναγκάζεται να υποκύψει σε πιέσεις του ιδιοκτήτη που οδηγούν στη μείωση της μεσιτικής αμοιβής στο μισό ή στο καθόλου. Το κλειδί είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και ο τρόπος με τον οποίο τις παρουσιάζεις. Υπηρεσία να τονίσω σε αυτό το σημείο, δεν είναι μια δωρεάν αγγελία που μπορεί και ο ίδιος να καταχωρήσει...δεν έχει λόγο να μην θεωρήσει άδικη την αμοιβή σου τότε. Υπηρεσίες είναι ενέργειες δαπανηρές για τον μεσίτη,  σε ορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο ο επαγγελματίας δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιήσει φέρνοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον πελάτη του. Αν λοιπόν ο επαγγελματίας έχει φροντίσει να κατοχυρώσει την δουλειά του μέσω υπογραφής από τον αναθέτη του και έχει φροντίσει να εξηγήσει γιατί χρεώνει τις υπηρεσίες του, όταν και αν έρθει η ώρα της αμφισβήτησης πολύ απλά θα χρειαστεί να κάνει μια μικρή επανάληψη των όσων ήδη έχει πει και συμφωνήσει - αποδεχτεί ο πελάτης του. 
   Από την άλλη μεριά ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος, θα πρέπει με την σειρά του να έχει πλήρως κατανοήσει για πιο λόγο ο μεσίτης θα αμειφθεί και ποιες είναι οι υπηρεσίες που θα του παρέχει. Αυτό όμως, προϋποθέτει ο επαγγελματίας να είναι ξεκάθαρος δια τηλεφώνου ακόμη σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί : ( Αξιολόγηση, ραντεβού, υπογραφή εντολής υπόδειξης ακινήτου, υπόδειξη ακινήτου, συμβόλαια, καταβολή μεσιτικής αμοιβής την ημέρα των συμβολαίων καθώς και το ύψος αυτής ΣΥΝ Φ.Π.Α) Αν ο επαγγελματίας αφήσει κάτι απ' όλα αυτά σε εκκρεμότητα και δεν έχει ορίσει την διαδικασία, τότε είναι έρμαιο στους χειρισμούς του κάθε ενδιαφερόμενου. Αν δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν έχει ζητήσει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου σχετικά με το ύψος της αμοιβής του, εκείνος είναι ο πρώτος που την αμφισβήτησε και έθεσε σαθρά θεμέλια στην επερχόμενη συνεργασία. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι θα πληρώσει και πότε. Ο Επαγγελματίας, έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον πελάτη του πότε οφείλει να του καταβάλλει την αμοιβή του. 
  Μην περιμένεις κανείς να σεβαστεί τη δουλειά σου, αν πρώτα εσύ την αφήνεις εκτεθειμένη από διάφορες πλευρές. Ο ενδιαφερόμενος ή ο ιδιοκτήτης είναι απόλυτα φυσιολογικό να προσπαθήσει να καρπωθεί τα μέγιστα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Οι καλοθελητές καραδοκούν. Προστάτεψε την αμοιβή σου παρουσιάζοντας υπηρεσίες ωφέλιμες και αποδοτικές για τον πελάτη σου, να είσαι ξεκάθαρος με τον ενδιαφερόμενο εξ αρχής για το πως ορίζεται η διαδικασία. 
  Αν το ακίνητο σου είναι απλή εντολή, τότε ο ενδιαφερόμενος θα το εντοπίσει κι αμέσως έχεις δώσει το πλεονέκτημα στο ανταγωνισμό να διαπραγματευτεί και να σου ορίσει την αμοιβή σου. Αν το ακίνητο το διαφημίζει κι ο ιδιοκτήτης παράλληλα, αμέσως έχεις δώσει στον ενδιαφερόμενο το πλεονέκτημα να επικοινωνήσει μαζί του με σκοπό να διαπραγματευτούν μαζί την αμοιβή σου ή ακόμη χειρότερα να την παρακάμψουν. Το ακίνητο επιβάλλεται να είναι αποκλειστική ανάθεση. Να διακινείται από το γραφείο σου και μόνο με την προϋπόθεση της συνεργασίας πάντα και όχι με σκοπό την απόλυτη κυριαρχία πάνω σε αυτό, καθώς συχνά οι μεσίτες παρανοούν σχετικά με την σημασία και τον όρο αποκλειστική ανάθεση, να αναγράφεται το ύψος της μεσιτικής σου αμοιβής ξεκάθαρα στην εντολή ανάθεσης και απ' την άλλη μεριά, να έχεις φροντίσει να πάρεις την υπογραφή της εντολής υπόδειξης ακινήτου, στην οποία επίσης θα αναγράφεται ξεκάθαρα η αμοιβή του μεσίτη από τον ενδιαφερόμενο. Μην εμφανίζεις ποτέ εκ των υστέρων μια μεσιτική αμοιβή, περιμένοντας ότι ο ενδιαφερόμενος θα την αποδεχτεί επειδή απλά σε συμπάθησε ή επειδή, είδε το ακίνητο και αμέσως θα πέσει στην πυρά προκειμένου να το αποκτήσει...Μάντεψε.... Μεσίτες συμπαθητικοί υπάρχουν χιλιάδες γύρω σου και μάλιστα είναι και απείρως πιο συμπαθητικοί από εσένα δουλεύοντας δωρεάν, αν μάλιστα διαθέτουν και εκείνοι το ίδιο ακίνητο ...BINGOOOOO!!! , και ακίνητα υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα, αν μάλιστα μπορούν να βρουν και το συγκεκριμένο από τον ιδιοκτήτη τότε ουδείς σε χρειάζεται... Είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ο επαγγελματίας να έχει θωρακίσει τη δουλειά του μέσω αποκλειστικής ανάθεσης σε δίκαιη τιμή ώστε να αναγνωρίζεται και από τις δύο μεριές, και να έχει ξεκάθαρα εξ αρχής θέσει ποια είναι η αμοιβή του, υπογεγραμμένη και από τα δύο μέρη, περνώντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι σε αυτό είναι τουλάχιστον αμετακίνητος.
   Αν ακολουθήσεις τα βήματα απ την αρχή και όλα είναι ξεκάθαρα, όταν θα έρθει η ώρα των συμβολαίων θα χρειαστεί μόνο μια επιβεβαίωση ότι όλα είναι όπως έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη : Μεσίτη- ιδιοκτήτη- ενδιαφερόμενο. Τότε και μόνο τότε θα έχεις ένα όπλο ενάντια στους ..καλοθελητές... αν ο πελάτης σου γνωρίζει πως δεν θα το βρει αλλού, ότι είναι δίκαιη ή τιμή του ακινήτου και προέκυψε μέσω της δικής σου διαμεσολάβησης δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει...
   Όσο για τους καλοθελητές, ας μειώσουν τη δική τους αμοιβή ή ας μάθουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν!!! 
Γνώμη όλοι μπορούμε να έχουμε, η ικανότητα όμως είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Μέσα από την συνεχή εξάσκηση, την καλλιεργούμε και την ισχυροποιούμε προς όφελός μας ενισχύοντας έτσι ολοένα και περισσότερο το επαγγελματικό μας προφίλ.
Καλή συνέχεια...!!         

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή