Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπογράφω την υπόδειξη !!




   Σε κάθε στάδιο της δουλειάς μας. υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία χρειάζεται να ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητη για την διασφάλιση των υπηρεσιών μας και των συμφερόντων μας επίσης. Μια από αυτές είναι η γνωστή σε όλους μας ενυπόγραφη υπόδειξη του ακινήτου, από τον υποψήφιο ενδιαφερόμενο.
  Σε όλους μας λίγο πολύ έχει τύχει να υποδείξουμε ένα ακίνητο σε κάποιον υποψήφιο ενδιαφερόμενο και στο τέλος της υπόδειξης ο ενδιαφερόμενος είναι αρνητικός στο να υπογράψει ώστε
να είμαστε κατοχυρωμένοι
 Άλλες φορές αυτό συμβαίνει επειδή είναι καχύποπτος προς την δημοσίευση απόρρητων προσωπικών στοιχείων και την χρήση που μπορεί κανείς να κάνει αν τα διαθέτει, άλλες πάλι διότι έχει σκοπό να παρακάμψει τον μεσίτη ώστε να προχωρήσει στην αγορά - μίσθωση του ακινήτου χωρίς ο επαγγελματίας να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του. Όπως και να χει, συχνά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να νιώθουμε ότι δεν υπολογίζουν τον επαγγελματισμό μας. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια υπόδειξη είναι να φεύγουμε απογοητευμένοι και θυμωμένοι με την απαράδεκτη στάση του υποψήφιου πελάτη. Μα το δικό μας μερίδιο λάθους, είναι εδώ και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν φροντίζουμε εξ' αρχής να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την διαδικασία αλλά και την αυστηρότητα τήρησης αυτής.
   Συχνά από το τηλέφωνο κιόλας, όταν μιλάμε με υποψήφιο ενδιαφερόμενο και ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση, μέσα στον ενθουσιασμό μας, κλείνουμε το ραντεβού και αμελούμε να ενημερώσουμε για το πως έχει η διαδικασία (Υπογραφή εντύπου, υπόδειξη ακινήτου, γραπτή προσφορά, κλείσιμο ακινήτου, καταβολή μεσιτικής αμοιβής). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο υποψήφιος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την ώρα που θα του ζητηθούν τα στοιχεία του ενώ του δίνουμε παράλληλα το δικαίωμα να μας προβάλλει ως επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Ας μην του δίνουμε λοιπόν αυτή τη δυνατότητα.  Πριν ξεκινήσεις για ένα ραντεβού, καλό θα ήταν να είσαι ξεκάθαρος από το τηλέφωνο ακόμη για το πως έχει η διαδικασία μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθείς προ εκπλήξεως. Μάλιστα, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις εξ αρχής ότι πριν ξεκινήσεις να υποδείξεις το ακίνητο, ο ενδιαφερόμενος θα υπογράψει την εντολή υπόδειξης, διαφορετικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή,  μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για κάτι διαφορετικό. Βέβαια, γνωρίζω πως πολλοί εξ αυτών θα αντιδράσουν θετικά ενώ μόλις έρθουν σε αυτήν τη θέση θα αλλάξουν στάση....γι αυτό συμβουλεύω, να αποσπάσεις την υπογραφή πριν δείξεις το ακίνητο. Όταν έχει ήδη δει το ακίνητο είναι πλέον αργά. Εάν δεν σου υπογράψει και παρ' όλα αυτά συνεχίσεις στην υπόδειξη του ακινήτου, τότε η ευθύνη είναι εξ' ολοκλήρου δικιά σου. Αναγνωρίζω πως είναι άκομψο δια τηλεφώνου να τηρείς αυτή τη στάση, όμως με τον κατάλληλο χειρισμό αντιρρήσεων του ενδιαφερόμενου και οπωσδήποτε αν αυτός είναι σοβαρός, το πρόβλημα είναι άνετα προσπελάσιμο. Επίσης, η θετική του πλευρά είναι ότι έχεις προετοιμάσει τη δουλειά σου και την αποτελεσματικότητά της από το προηγούμενο στάδιο για το επόμενο. 
   Είναι ζωτικής σημασίας να κατοχυρώνεις τη δουλειά σου καθ' ότι αυτό σου δίνει μεγαλύτερη σιγουριά για το πως θα προχωρήσεις και θα χειριστείς μια κατάσταση, παρά να πορεύεσαι με αμφιβολίες για την ολοκλήρωσή της. Επίσης η δέσμευση απέναντι στον επαγγελματία από τη μεριά του ενδιαφερόμενου, είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης του επαγγελματισμού σου, τον σεβασμό στη δουλειά μας τον διεκδικούμε, τον απαιτούμε δεν τον αφήνουμε βορρά στις ορέξεις του κοινού. Δείξε εξ ' αρχής ποιος ορίζει τη διαδικασία, θέσε τους κανόνες και κράτα τον έλεγχο μέχρι τέλους.
   Μην δείχνεις ακίνητα άνευ υπογραφής, ζήτα την εξ' αρχής εξηγώντας για ποιο λόγο είναι απαραίτητη. Ανέβασε την αξία σου στα μάτια κάθε ενδιαφερόμενου, δεν κάνεις βόλτες σκοτώνοντας τον χρόνο σου, κέρδισε τον σεβασμό του για να κερδίσεις το αποτέλεσμα.

Καλή συνέχεια...

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου