Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσιτεία και Παραμεσιτεία




   Όλοι δυστυχώς λίγο ως πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το φαινόμενο της παραμεσιτείας, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Κάτι οι αυξημένοι φόροι, κάτι οι αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές του ΤΕΒΕ που λίγοι μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, κάτι η οικονομική κρίση που καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια...οδηγούν πολλούς από εμάς στο κλείσιμο των λογιστικών τους βιβλίων με αποτέλεσμα το πέρασμα στην παραμεσιτεία. Δεν είναι όμως και λίγα τα κρούσματα επαγγελματιών εκτός του κλάδου, ή συνταξιούχων που βρίσκουν την ευκαιρία χωρίς άδεια
ή άλλα διαπιστευτήρια να μεσιτεύουν ακίνητα. Αυτό ίσως είναι και το πιο οδυνηρό για του επαγγελματίες του κλάδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο πλέον ανταγωνισμό. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι πολλές πράξεις ολοκληρώνονται από παραμεσίτες, περιορίζοντας έτσι την δύναμη της επαγγελματικής μεσιτικής δραστηριότητας.
   Τα σωματεία φωνάζουν και ας μην κρυβόμαστε πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι δίνουν καθημερινά μάχη σχετικά με τον περιορισμό του φαινομένου. Συχνά - πυκνά ακούω και διαβάζω στα social media συναδέλφους να παραπονιούνται πως ο Σύλλογος Μεσιτών δεν κάνει κάτι γι αυτό.Έχω την αίσθηση πως ο σύλλογος κάνει αυτά τα οποία μπορεί να κάνει, τουλάχιστον όσες φορές απευθύνθηκα είχα την αναμενόμενη καθοδήγηση, όμως μεγάλη ευθύνη φέρουμε κι εμείς ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την οποία ευθύνη θα έπρεπε να αναλογιστούμε. Το να προστατεύσουμε τον κλάδο μας και τη δουλειά μας είναι μεν υπόθεση μιας οργανωμένης ομάδας ανθρώπων που μπορούν να λειτουργούν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζοντάς το, αλλά και συχνά εξελίσσοντας το υποβάλλοντας προτάσεις για την βελτίωση του. Η μεγαλύτερη όμως δύναμη στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, είναι η αντιμετώπιση του από τον καθένα μας χωριστά.
   Οι πελάτες μας, είναι ενήμεροι σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζουν στην συνεργασία τους με έναν επαγγελματία μεσίτη; φροντίζουμε να ενημερώσουμε λεπτομερώς τι μπορούμε να παρέχουμε σε υπηρεσίες προώθησης του ακινήτου τους, που ένα παραμεσίτης λόγω μη κατοχής άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος δεν έχει την δυνατότητα; Ύστερα, δεν εκτίθεται το ίδιο ο επαγγελματίας απέναντι στον υποψήφιο πελάτη και το ίδιο ο παραμεσίτης, με αποτέλεσμα τον δεύτερο να τον καθιστά αναξιόπιστο αυτό (δεν συμφωνείτε;)... Ακόμη κι αν ορισμένοι παραμεσίτες επιδιώκουν συνεργασίες, με τις καλύτερες προθέσεις δεν λέω, μήπως αναρωτιέμαι... θα έπρεπε να τους βάζουμε στην θέση τους κρατώντας το επίπεδο συνεργασίας στα πλαίσια μιας διαδικασίας, που διέπεται από επαγγελματισμό και σεβασμό προς το αντικείμενό μας και όχι κάνοντας παράτυπες συνεργασίες; 
   Τι είναι άραγε εκείνο που αξιολογούν ως υπέρ τους οι υποψήφιοι πελάτες, κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων και αναθέτουν την περιουσία τους σε έναν παραμεσίτη; πιθανολογώ η μη καταβολή της μεσιτικής αμοιβής. Επιστρέφω σε αυτό που ήδη ανέφερα....φροντίσαμε να παρουσιάσουμε υπηρεσίες που παρέχουμε ως επαγγελματίες; δείχνουμε τη διαφορά για να ανακτήσουμε εμπιστοσύνη πρώτα απ' όλα και δεύτερον να καταλάβουν γιατί η μεσιτεία είναι αμοιβόμενη δουλειά και όχι αρπαχτή, που η περιουσία τους δεν την αξίζει, αλλά αξίζει σοβαρής και ολοκληρωμένης προσέγγισης για ταχύτερα και αξιόπιστα αποτελέσματα;..
   Ας συσπειρωθούμε λοιπόν, αναλαμβάνοντας ο καθένας να διεκπεραιώσει το ρόλο του όσο πιο σωστά και αποτελεσματικά γίνεται, προστατεύοντας πρώτα τη δουλειά του και ύστερα το συνολικό καλό του κλάδου μας, μέσα από υπηρεσίες και σωστές συνεργασίες, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας σωστά και υπεύθυνα το κοινό μας, ώστε να αποκτήσει την παιδεία να ζητά επαγγελματίες να το εκπροσωπεί..... είναι προς όφελός μας.    
   Και κάτι τελευταίο. Για όλους τους παραπάνω λόγους και δυσκολίες που ανέφερα, καταλαβαίνω απόλυτα πως ένας επαγγελματίας μεσίτης μπορεί, όχι σκοπίμως, να οδηγηθεί στην παραμεσιτεία. Πριν το κάνεις αυτό Κε Συνάδελφε θα σου πρότεινα να σκεφτείς πως η σημασία του να παραμένει κανείς επαγγελματίας μεσίτης είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν μεσιτεύεις στο περιθώριο θα έχεις πάντα να αντιμετωπίζεις τους επαγγελματίες του είδους, που θα περιφρουρούν τη μερίδα του λέοντος. Παρέμεινε ενσωματωμένος στον κλάδο και κράτα την κατοχύρωση του επαγγελματία μεσίτη !!!!! 
Καλή συνέχεια ....!!!!

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή