Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πελάτης στον μεσίτη ; Ή ο μεσίτης στον πελάτη;




   Η δουλειά μας, απαιτεί πολλούς και ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με σκοπό την προσέλκυση πελατών. Ο καθένας βέβαια, επιλέγει εκείνον που είναι πιο αποδοτικός και άμεσος σε σχέση πάντα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του. Σίγουρα όμως η διαρκής ροή εισερχόμενων πελατών είναι κομμάτι αναπόσπαστο των εισοδημάτων μας και ίσως να είναι και το βασικότερο. Υπάρχει όμως μια αισθητή διαφορά ανάμεσα στο να έρθει ο πελάτης σε μας
ή να πάμε εμείς σε εκείνον. Συνήθως γίνεται το δεύτερο, αλλά και πάλι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κύκλο γνωριμιών που διαθέτει ο καθένας από εμάς. Θα ήταν όμως εξαιρετικά βολικό και απείρως εξυπηρετικό αν μπορούσε αυτό να αντιστραφεί, από την άποψη ότι γίνονται πιο σεβαστοί οι όροι συνεργασίας από τον επαγγελματία. Αντιστρόφως συναντάμε δυσκολία ως προς τη αποδοχή των όρων, όταν εμείς έχουμε προσελκύσει τον υποψήφιο ενδιαφερόμενο. Πως μπορούμε όμως να προσελκύσουμε τους υποψήφιους πελάτες, να τους παρακινήσουμε ώστε να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερη και με συνθήκες ευνοϊκότερες:
   Οι περισσότεροι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ δεν σας κρύβω, συχνά ξεκινώντας το πρωί τη δουλειά μας σε μια προσπάθεια ανεύρεσης πελατών, απλώς ανοίγουμε την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα αγγελιών από ιδιώτες και αρχίζουμε τα τηλέφωνα προς αυτούς για να κλείσουμε ραντεβού με σκοπό να δούμε και να αναλάβουμε ακίνητα. Μήπως όμως σε τελική ανάλυση αυτός ο τρόπος απλά μεγαλώνει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ μας με αποτέλεσμα να υποκύπτουμε στις πιέσεις του κάθε ιδιοκτήτη;  που συνήθως αυτές αφορούν τόσο την μεσιτική αμοιβή όσο και την μορφή ανάθεσης (απλή εντολή, αποκλειστική εντολή). Ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα των ιδιοκτητών είναι το ότι πολλοί συνάδελφοί μας πέρασαν και δεν διεκδίκησαν αποκλειστική ανάθεση, αλλά τους δίνουν το δικαίωμα να το διακινούν ελεύθερα και οι ίδιοι παράλληλα, αλλά και οι άλλοι μεσίτες. Άλλωστε κατά τα λεγόμενά τους εμείς πήγαμε σε αυτούς κι όχι εκείνοι σε μας, άρα για ποιο λόγο να μας δώσουν έστω και μια απλή ανάθεση αφού δεν υπογράφουν καν, υποχρεώνοντας έτσι τον μεσίτη να δεχτεί μια ούτε καν απλή εντολή αλλά προφορική. Πράγμα πολύ χειρότερο αφού δεν κατοχυρώνεται για κανένα λόγο η αμοιβή του, μα ούτε βεβαίως αναγνωρίζεται ο επαγγελματισμός του δεχόμενος κάτι τέτοιο, ή ακόμη αρνούνται να μας δεχτούν καθώς εμείς  καλέσαμε κι όχι εκείνοι άρα δεν έχουν καν λόγο να μας πληρώσουν την αμοιβή μας.
   Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να εφεύρουμε τρόπους,  μέσω των οποίων ο υποψήφιος πελάτης θα έρθει σε μας δίνοντας μας την δυνατότητα να προωθήσουμε τις υπηρεσίες μας και να υπερασπιστούμε επάξια την αμοιβή μας. Φυσικά, ο τρόπος δεν είναι μονάχα η τηλεφωνική επικοινωνία. Εξίσου αποδοτική μπορεί να είναι και η διαφήμιση - προβολή της επιχείρησης μας, με ποικίλους τρόπους και δεν εννοώ τις αγγελίες ενός ακινήτου που προβάλλεται από χιλιάδες άλλα γραφεία στην ίδια ιστοσελίδα. Δεν κάνεις τη διαφορά έτσι. Υπάρχουν όμως τρόποι επικοινωνίας μέσω internet από ιδιώτες προς ιδιώτες που θα μπορούσε ένας επαγγελματίας να προσεγγίσει διαφημίζοντας τις υπηρεσίες του και όχι ζητώντας τους δουλειά.  Ακόμη και η συχνή προσωπική επαφή με το ήδη υπάρχον πελατολόγιο, οδηγεί σε συστάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η προσέλκυση πελατών, αποτελεί μια δεξιότητα αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη και διατήρηση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να εξασκήσουμε την ικανότητά μας στο να μας προσλαμβάνουν οι πελάτες κι όχι να τους ζητάμε εμείς δουλειά.
    Όταν εκείνοι έρχονται σε μας, είναι ήδη αποδεκτό στην ψυχολογία τους ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν με τους όρους συνεργασίας που έχουμε θεσπίσει. Ζητήστε να σας προσλάβουν για τη αξιοπιστία σας και τον επαγγελματισμό σας. Μην προβάλλεστε ως άνεργοι μεσίτες...

Καλή Συνέχεια !!!

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή