Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

" Ευκαιρία" Μια παρεξηγημένη λέξη στον κόσμο των ακινήτων!!



   Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε στη Ελληνική κτηματαγορά, με τα ακίνητα να παίρνουν την κατιούσα οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται κυριολεκτικά παγιδευμένοι ανάμεσα στα θέλω του ιδιοκτήτη και τις υπερβολικές απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών - μισθωτών που ευθαρσώς πολλές φορές εκδηλώνουν. Οι μεν ιδιοκτήτες αρνούνται να εντάξουν το ακίνητό του σε τιμές τρέχουσας αγοράς, ενώ οι υποψήφιοι απ' την άλλη μεριά έχουν υψηλές απαιτήσεις και πως να μην έχουν βέβαια, με τέτοια πληθώρα διαθέσιμων ακινήτων. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα. 
   Ο μεσίτης βρίσκεται εκεί για να συμβιβάσει τις δύο πλευρές και να κάνει κατανοητό, γιατί το ακίνητο πρέπει να είναι ανταγωνιστικό από τον ιδιοκτήτη προς το κοινό και από την άλλη μεριά γιατί το ακίνητο, είναι συμφέρουσα επιλογή για τον ενδιαφερόμενο. Πράγμα που σημαίνει πως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ίδιο το ακίνητο και όχι τα θέλω των δύο πλευρών. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι υπολογίσιμα. Αντιθέτως μάλιστα, θα έλεγα πως θα πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπ όψιν μας ώστε να διαβλέψουμε εάν ως επαγγελματίες, μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα θέλω των υποψήφιων πελατών μας. Διότι αν όχι, κάνουμε ζημιά στο επαγγελματικό μας προφίλ αφού ο υπ. πελάτης περιμένει από εμάς το ανάλογο αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει μόνο στη περίπτωση που τον καθοδηγήσουμε σωστά. Η σωστή καθοδήγηση βέβαια, εξαρτάται από δύο παράγοντες α) την δική μας ικανότητα επικοινωνίας και β) την δική τους ικανότητα, να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλευτικές μας προτροπές.
   Με βάση λοιπόν τους τελευταίους δύο παράγοντες και λαμβάνοντας υπ όψιν ότι τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο ακίνητο, εκείνος με τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε είναι αναμφίβολα ο ιδιοκτήτης. Ο λόγος που ένας ιδιοκτήτης απευθύνεται στον μεσίτη είναι σαφώς γιατί πιστεύει πως ο επαγγελματίας είτε θα του φέρει τον πελάτη σε γρήγορο χρονικό διάστημα είτε γιατί θα πουλήσει - μισθώσει το ακίνητό του στην τιμή που θέλει ο ίδιος. Την ίδια χρονική στιγμή όμως αν ο ίδιος μπορούσε να ολοκληρώσει την συναλλαγή στη τιμή που θέλει δεν θα απευθυνόταν στον επαγγελματία. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε για λίγο και να καταστήσουμε σαφές και κατανοητό προς τον ιδιοκτήτη, το ότι ο μεσίτης δεν έχει μαγικές ιδιότητες- τεχνικές, αλλά αυτό το οποίο υπερασπίζεται και επιδιώκει είναι συνεργασίες με δίκαιους προς τις δύο πλευρές όρους, συνεργασίες όμως, που προκύπτουν μέσα από τις υπηρεσίες του που είναι σε θέση να προσφέρει στον ιδιοκτήτη. Άρα αυτό που σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποδεχτεί ότι αγοράζει ο ιδιοκτήτης είναι οι υπηρεσίες του μεσίτη και αυτές υπογράφει στην εντολή αποκλειστικής ανάθεσης. Κατ όπιν αποδοχής αυτού, θα πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ενταχθεί το ακίνητό του σε τρέχουσα τιμή αγοράς. Υπό την έννοια ότι, λόγω πληθώρας ακινήτων ο ενδιαφερόμενος έχει απεριόριστες επιλογές. Πολλοί εκ των ιδιοκτητών βέβαια έχουν τη ίδια αντίρρηση, θεωρούν πως αν μειωθεί η τιμή κατά τα λεγόμενα του επαγγελματία, τότε το ακίνητό τους αποτελεί ευκαιρία και μάλιστα εξευτελιστική. Η λέξη και μόνο (ευκαιρία) για έναν ιδιοκτήτη είναι κόκκινο πανί όπως όλοι ξέρουμε. Εδώ είναι όμως είναι και το μυστικό για την ολοκλήρωση της πώλησης- μίσθωσης. 
  Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κατανοήσει πως η λέξη (ευκαιρία) είναι προς όφελός του αν την προβάλλει σωστά ο επαγγελματίας. Οι ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων δεν είναι οι εξευτελιστικές τιμές, αλλά εκείνες οι τιμές που ανταποκρίνονται στην παρούσα πραγματικότητα ΤΩΡΑ και όχι αύριο ,διότι πολύ απλά η τιμή του σήμερα μπορεί μεν να είναι η χειρότερη του χθες , αλλά ταυτόχρονα είναι και η καλύτερη του αύριο καθώς η πορεία της αγοράς δείχνει να είναι καθοδική. Η ευκαιρία που αποτελεί ένα ακίνητο, είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη αν μπορεί να προσελκύσει λοιπόν τον κατάλληλο ενδιαφερόμενο σήμερα κι αν μάλιστα αυτός δεν είναι ένας αλλά περισσότεροι, μπορεί να κάνει και την πιο συμφέρουσα επιλογή για τον ίδιο ανάμεσά τους. 
   Η ευκαιρία για τον ενδιαφερόμενο είναι το ακίνητο το οποίο μπορεί να καλύπτει το μέγιστο ποσοστό των αναγκών του σε δίκαιη τιμή γι αυτόν, όταν όλα τα όμορα ακίνητα είναι σε τιμές προώθησης (αρχικές), πράγμα που σημαίνει χάσιμο χρόνου για εκείνον λόγω διαπραγμάτευσης. Την ευκαιρία ο ενδιαφερόμενος την αναγνωρίζει αμέσως και θα σπεύσει, διότι έχει εκπαιδευτεί στη αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου και ξέρει πόσο αντικειμενικές μπορεί να είναι οι τιμές προώθησης, επομένως βλέποντας την τρέχουσα τιμή μπορεί να σκεφτεί πως ίσως καταφέρει να την κάνει πιο ανταγωνιστική και ακόμη πιο ελκυστική, όμως αν ο μεσίτης γνωρίζει καλά τη δουλειά του και το προϊόν που διακινεί, τότε ο ενδιαφερόμενος είναι σίγουρο πως θα σεβαστεί το value for money που έχει μπροστά του. φτάνει πάντα να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί από τον επαγγελματία.
   Είναι κεφαλαιώδους σημασίας τα ακίνητα που αναλαμβάνουμε να βρίσκονται σε τρέχουσες τιμές και ο ιδιοκτήτης, να αναγνωρίζει το όφελος που προκύπτει από αυτό για τον ίδιο. Εξηγήστε λοιπόν την ορθή σημασία της λέξης (ευκαιρία), διότι ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει τι μπορεί να σημαίνει αυτό στη γλώσσα μας και κανείς από του ιδιοκτήτες, δεν αισθάνεται καλά με την ιδέα ότι θα διαθέσει τον κόπο του και την περιουσία του δωρεάν.... Η ευκαιρία λοιπόν κατά την άποψή μου, μεταφράζεται σε σωστή για τα δεδομένα της αγοράς τιμή και σε ολοκλήρωση της συναλλαγής σε σύντομο χρονικό διάστημα!!
  Τέλος, ξεκαθαρίστε ότι την ευκαιρία δεν την βρίσκουμε έτοιμη εντοπίζοντας ένα θύμα (αγοραστή- μισθωτή) που θα μας δώσει αυτά που μας λείπουν, ούτε επίσης βρίσκοντας ένα ιδιοκτήτη που θα μας δώσει το ακίνητό του δωρεάν .....την ευκαιρία την δημιουργούμε και είναι αυτή, που εμφανίζεται μπροστά μας με ίσους όρους και για τις δύο πλευρές . Αυτός είναι ο ρόλος, αλλά και η αξία που δίνει στον πελάτη του ο  επαγγελματίας μεσίτης. Γι αυτήν την ευκαιρία θα σε προσλάβει ο πελάτης σου....την ευκαιρία πρέπει να την επιδιώκουμε και όχι να την αποφεύγουμε!!

Καλή συνέχεια στη δημιουργία ευκαιριών!!   

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή