Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κράτα τον έλεγχο μέχρι το τέλος !!!



  Με αφορμή το τελευταίο μου συμβόλαιο που αφορούσε μίσθωση κατοικίας, δημοσιεύω το συγκεκριμένο άρθρο.
   Δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες ο μεσίτης καλείται να περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να κλείσει μια δουλειά, το άγχος μεγάλο, η πίεση τεράστια και το στομάχι μας κόμπος μήπως δεν κάνουμε τον κατάλληλο χειρισμό και τελικά τα καταστρέψουμε όλα και πάει χαμένος ο κόπος και οι προσπάθειές μας. Συχνά μάλιστα, κλείνουμε ραντεβού για τα συμβόλαια και ενώ είμαστε προ των πυλών να ολοκληρωθεί η μίσθωση ή πώληση κι ενώ όλα δείχνουν θετικά για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, εκείνη ακριβώς την στιγμή που συναντιέται ο ιδιοκτήτης με τον ενδιαφερόμενο
και που εσύ θεωρείς ως υπέρτατη και είσαι σίγουρος πως θα καρποφορήσει, ο ένας εκ των δύο σου ανατρέπει όλα σου τα σχέδια, κατ επέκταση όλη σου τη δουλειά. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό, πρωτίστως για την ψυχολογία σου και δευτερευόντως για την δουλειά σου. Υπάρχει όμως τρόπος να το περιορίσουμε αυτό όσο το δυνατόν; Η προσωπική μου εκτίμηση, είναι πως ναι υπάρχει και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος, από το να εξασκήσεις την παρατηρητικότητά σου κατά τη διάρκεια όλης της συνεργασία σου και με τις δύο πλευρές. Τα σημάδια είναι εκεί απλώς πρέπει να τα εντοπίσεις πρόωρα και να τα προλάβεις. Εάν έχεις φροντίσει εξ αρχής, να ακούσεις καλά αυτά τα οποία σου λένε κατά την επικοινωνία σου μαζί τους, τότε είναι εύκολο να καταλάβεις και να προετοιμάσεις το έδαφος για να δεχτεί η μία πλευρά την άλλη. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι να μην φέρνεις σε συνεργασία δύο πλευρές ακόμη κι αν η μία μόνο είναι προβληματική διότι μοιραία μετά αποκτά πρόβλημα και η άλλη. Επομένως αυτό θα είναι καταστροφικό για το δικό σου όνομα το οποίο με κόπο προσπαθείς να χτίσεις. Δεν αξίζει να θυσιάζεις την αξιοπιστία σου για να κλείσεις μια δουλειά, ακόμη καλύτερα δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό αν έχεις προνοήσει.
  Τις περισσότερες φορές, ο ενδιαφερόμενος είναι εκείνος που μας φέρνει σε δύσκολη θέση και θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση μιας δουλειάς. Αυτό συμβαίνει κατά τη γνώμη μου, γιατί διαπραγματεύεται με κάποιον μεσάζοντα και όχι με τον άμεσα ενδιαφερόμενο επομένως, θεωρεί πως δεν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και πως ο ιδιοκτήτης, ίσως να ήταν μαζί του πιο ελαστικός προκειμένου να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά του π.χ μείωση τιμής, μικρότερο διάστημα μίσθωσης, ενδεχόμενες μετατροπές στο ακίνητο κ.α. Έτσι λοιπόν φρόντισε να τον ακούσεις διπλά πριν μπεις σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι ακριβώς ψάχνει να βρει, δώσε του όλη σου την προσοχή και φρόντισε να του δείχνεις ποιος κατέχει τη αγορά. Να ηγείσαι συζήτησης. εσύ είσαι ο ειδικός μην ξεχνάς. Μην αφήνεις στην τύχη, ούτε μία μικρή λεπτομέρεια. Κάλυψε όλες τις πιθανές αμφιβολίες που έχεις σχετικά, μην τις αφήνεις να αιωρούνται και μην περιμένεις να ξεκαθαρίσει το τοπίο την στιγμή των συμβολαίων. Παρουσίασε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου με ακρίβεια το προφίλ του ενδιαφερόμενου, εάν είσαι βέβαιος πως συγκλίνει στα περισσότερα από τα κριτήρια επιλογής του και με τη σιγουριά του επαγγελματία που σε διακρίνει. Αποφασίστε μαζί, για το αν θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση της πώλησης -μίσθωσης. Κλείσε το ραντεβού για τα συμβόλαια.
  Επειδή όμως όπως προείπα, ο ενδιαφερόμενος όταν θα δει τον  ιδιοκτήτη θα θελήσει να παίξει το τελευταίο του χαρτί όπως είναι πολύ φυσικό, (μπορεί και όχι αν έχει φροντίσει να του δείξεις ποιος κάνει κουμάντο), σχετικά με εκείνες τις αμφιβολίες που είχες, όσο κι αν ο ενδιαφερόμενος στις διέλυσε, φρόντισε να προετοιμάσεις τον ιδιοκτήτη διαβεβαιώνοντας τον πως σε οποιαδήποτε νύξη αλλαγής των όρων της μέχρι τώρα συμφωνίας σας - μεν αυτός αποφασίζει, άλλωστε για την δική του περιουσία πρόκειται - μπορεί να σε χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά ως προς την προάσπιση των συμφερόντων του. Μην ξεχνάμε ότι γι' αυτό σε προσέλαβε..... ας σε αφήσει να το κάνεις μέχρι το τέλος. Δείξε του, πως όποια κι αν είναι η απόφασή του θα την σεβαστείς και θα τον στηρίξεις. Είτε με το να θελήσει να συνεχίσει στην μίσθωση - πώληση υποχωρώντας στα αιτήματα της άλλης πλευράς, είτε με το να τον αφήσει να φύγει. Ξέρω πως το δεύτερο, σου κάνει το στομάχι κόμπο αλλά μην ξεχνάς πως το ακίνητο είναι αποκλειστικότητα, θα βρεις καλύτερη περίπτωση και θα έχεις κερδίσει και σε αξιοπιστία. Άλλωστε, κανείς δε θέλει να κλείνει συμφωνίες να δίνει το χέρι του και μετά να μετράει πόσα δάχτυλα του 'χουν απομείνει. Γιατί να αφήσεις να συμβεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή ακόμη και σε σένα; Έτσι λοιπόν, με αυτόν τον ωραίο τρόπο κατά την ταπεινή μου άποψη αποκτάς περισσότερο έλεγχο της δουλειάς σου και αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σου, ο σύμμαχος σου ιδιοκτήτης δίνοντας και πάλι τον λόγο σε εσένα, έχει προστατεύσει τον εαυτό του και ο ενδιαφερόμενος απ την άλλη καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια, επομένως γνωρίζοντας ήδη την αμετακίνητη θέση σου αναγκάζεται να αποδεχτεί αυτό στο οποίο συμφώνησε. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να έχεις φροντίσει για τρία πράγματα: α) να έχεις αποκλειστική ανάθεση και να το γνωρίζει (ώστε να μην έχει τα περιθώρια να σε παρακάμψει), β) ανταγωνιστικό ακίνητο με δίκαιους όρους και για τις δύο πλευρές και  γ) σωστή τιμή για να μην κάνει πίσω.
  Για να έχεις τον πλήρη έλεγχο από την αρχή ως το τέλος. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάτι δεν πάει καλά θα πρέπει να επανεξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησες, σίγουρα κάπου άφησες
ακάλυπτη την δουλειά σου...
Καλή επιτυχία στον δύσκολο δρόμο που έχουμε διαλέξει !!!

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή