Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο συνάδελφος, η συνεργασία και η αποκλειστική ανάθεση!!




   Η αγορά τεράστια, ο ανταγωνισμός μεγάλος, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πολύ αρνητικοί στο να επιβαρυνθούν με μεσιτική αμοιβή στην πλειοψηφία τους. Τρεις πολύ βασικοί λόγοι που οδηγούν πολλούς από εμάς, να λειτουργούμε κάτω από άγχος και πίεση για να φέρουμε αποτελέσματα που όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι αμφίβολα και εύκολα μπορούν να ανατραπούν. Κυρίως λόγω ανταγωνισμού, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι τουλάχιστον υγιές και αποτελεί μοναδικό κίνητρο,
για την βελτίωση της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας, φτάνει να υπάρχει πλάνο δραστηριοτήτων και συγκεκριμένη φιλοσοφία, πάνω στην οποία ένας επαγγελματίας κινείται με σκοπό να διαφέρει και να προστατεύει την δουλειά του, φέρνοντας έτσι την ανάπτυξη στην επιχείρησή του και θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για συλλογική αντιμετώπιση απέναντι στις αντιξοότητες του κλάδου.
   Αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ο επαγγελματίας είναι πολύ εύκολο να υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις, να κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του πιστεύοντας λανθασμένα πως έτσι αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός, αντιμετωπίζεται με διαφορετικότητα και συνεργασία. Με επαγγελματισμό και ανελαστικότητα απέναντι στην αγορά και στους όρους συνεργασίας μεταξύ υποψήφιου πελάτη και επαγγελματία. Όταν αναφέρομαι στην ελαστικότητα εννοώ πως δεν θέτει ο πελάτης τους όρους συνεργασίας αλλά ο μεσίτης.  Ο επαγγελματίας έχει χρέος απέναντι στον εαυτό του αλλά και στον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί, να εφαρμόζει κάποιες σταθερές που προστατεύουν την επαγγελματική του πορεία και ανάπτυξη της επιχείρησής του. Προστάτευσε τη δουλειά σου από την αρχή ως το τέλος, ξεκινώντας από τις αναθέσεις σου φροντίζοντας να έχεις σωστά αξιολογημένα και αποκλειστικά ακίνητα, σε σωστές τιμές που θα σου φέρουν συνεργασίες με συναδέλφους, δημιουργώντας ένα δίκτυο ευχαριστημένων πελατών αλλά και συνεργατών για τάχιστα και μέγιστα αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο αναφερόμενη στις σταθερές, κατά τη γνώμη μου η δουλειά μας απαρτίζεται από τρεις βασικές και αυτές είναι :
α) Ο συνάδελφος : Συνάδελφος κατ΄αρχήν, είναι εκείνος ο οποίος κατέχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος με ότι αυτό συνεπάγεται, σέβεται τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τον κλάδο μας και τέλος αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό με ευπρέπεια. Ο συνάδελφος, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να έχει παιδεία απέναντι στο αντικείμενό του για να μπορεί να το υπερασπίζεται επάξια. Συναντώ συχνά συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν καμία παιδεία στο αντικείμενο, αδυνατούν να κατανοήσουν βασικές αρχές μεσιτείας όπως, το πως μπορεί να λειτουργήσει μια αποκλειστική ανάθεση και να φέρει μια συνεργασία από  τη στιγμή που δημοσιεύει μόνο ο επαγγελματίας που έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα. Μα αυτό ακριβώς προϋποθέτει μια αποκλειστικότητα, να έχει τον έλεγχο ένας ο οποίος να συνεργάζεται με άλλους μεσίτες. Οι συνάδελφοι,  μπορούν εύκολα να γίνουν ο καλύτερος πελάτης σου. Είναι οι συνεργάτες σου και όχι οι εχθροί σου, μπορούν να είναι με το μέρος σου κι όχι απέναντι σου. Απεναντίας οι συνάδελφοι τοποθετούνται απέναντί σου όταν με τις αναθέσεις σου, μοιράζεσαι το ίδιο ακίνητο με άλλους 500 μεσίτες που ο καθένας θα σκαρφιστεί οτιδήποτε προκειμένου να περάσει μπροστά. Είναι σχήμα οξύμωρο να δέχεσαι να μοιράζεσαι το χαρτοφυλάκιό σου, να κάνεις δώρο τις υποδείξεις σου και τον χρόνο σου μέσα από μια απλή ανάθεση και από την άλλη να δυσανασχετείς να συνεργαστείς με τον συνάδελφό σου διότι κατοχύρωσε μια αποκλειστικότητα που σου εξασφαλίζει κι εσένα από την άλλη, τη μία πλευρά.Να προτιμάς να χάσεις εντελώς, φτάνει να μην κάνει δουλειά ο συνάδελφος. Ο συνάδελφός σου μέσα από τον επαγγελματισμό σου μπορεί να γίνει το πολυτιμότερο σου εργαλείο.
   β) Η συνεργασία :  Αναξιοποίητο εργαλείο για τα Ελληνικά δεδομένα και συχνά οι συνάδελφοι είναι ιδιαιτέρως αρνητικοί στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας διότι απλώς, στοχεύουν και στις δύο πλευρές ή γιατί δεν εμπιστεύονται τον συνάδελφο που την προτείνει. Η συνεργασία, μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ προσοδοφόρο εργαλείο αν ο επαγγελματίας την επιδιώξει μέσα από σωστές ενέργειες. Συχνά ο επαγγελματίας απλώς μαζεύει υπογραφές με στόχο, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα απλών εντολών τα οποία, μπορεί να  του φέρουν κάποια deals που να του εξασφαλίσουν και τις δύο πλευρές....είναι δηλαδή αρνητικός, στο να μοιραστεί με κάποιον συνάδελφο που θα έχει την άλλη πλευρά, την αμοιβή του. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς έχοντας ακίνητα με απλή ανάθεση, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται κι ο άλλος συνάδελφος, οδηγώντας την κατάσταση σε ένα αγώνα δρόμου μεταξύ μας. Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, είναι πολύ πιο σύντομος δρόμος να διαθέτεις 5 αποκλειστικές αναθέσεις σε ελκυστικές για την αγορά του σήμερα τιμές, προσελκύοντας έτσι συναδελφικές συνεργασίες. Δεν είναι και απαραίτητο κιόλας να κλείσει μια δουλειά μέσω συνεργασίας, αλλά θα μπορούσε να κλείσει έχοντας ο μεσίτης και τις δύο πλευρές που θα ήταν και το επιθυμητό. Και στις δύο περιπτώσεις, διαθέτοντας αποκλειστική ανάθεση το ρίσκο είναι αρκετά μικρότερο και επιπλέον αξίζει τον κόπο διότι, είτε έχοντας τη μία μεριά είτε έχοντας και τις δύο το αποτέλεσμα είναι προς όφελός σου. Χίλιες φορές να κλείσεις δύο ακίνητα σε χρόνο ρεκόρ με συνεργασία, παρά να διαθέτεις 100 ακίνητα με απλή εντολή και να πασχίζεις να τα κλείσεις 6 μήνες με ρίσκο να μην τα κλείσεις και ποτέ....για να μην εξετάσουμε τα έξοδα που προκύπτουν όλο αυτό το διάστημα που θα τα προωθείς.
   γ) Η αποκλειστική ανάθεση: Το μοναδικό όπλο υπέρ του επαγγελματία αλλά και του ιδιοκτήτη, αν αυτή έχει να προσφέρει προς όφελός του. Ξανατονίζω στο σημείο αυτό, πως η αποκλειστικότητα ισούται με παροχή υπηρεσιών, χωρίς αυτό δεν έχει κανένας ιδιοκτήτης λόγο να σε προσλάβει. Μέσα από την αποκλειστική ανάθεση ο επαγγελματίας θωρακίζει τη δουλειά του, προβάλλει την επαγγελματική του ταυτότητα, αναπτύσσει την επιχείρησή του. Κοινώς ενσωματώνει όλα τα παραπάνω. Δίχως την αποκλειστική ανάθεση, δεν ξεχωρίζεις για την δουλειά σου διότι απλώς δεν έχεις κίνητρο για να το κάνεις, αν στο ίδιο ακίνητο λειτουργούν και άλλα γραφεία. Τα πάντα είναι ρευστά. Βρίσκεσαι ανάμεσα στους πολλούς. Στόχος σου είναι να σε θυμάται ο πελάτης σου, ώστε να σε συστήσει και να σε ξαναχρησιμοποιήσει. Να γίνεις ο δικός του σύμβουλος ακινήτων. Οι συνεργασίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό με ασφάλεια και επαγγελματισμό, κάτι που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο και για σένα μα κυρίως για τον πελάτη σου. Δώσε λοιπόν το κατάλληλο κίνητρο στον εαυτό σου με σκοπό να ξεχωρίσεις και να αξιοποιήσεις όλες τι παραμέτρους που θα σου δώσουν την κατάλληλη ώθηση.  
    Συνοψίζω λοιπόν ξεκινώντας αντιστρόφως..... τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στον τρόπο με τον οποίο ξεκινάς τη δουλειά σου. Διεκδίκησε την αποκλειστικότητα των ακινήτων που σε ενδιαφέρουν για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, θέσε ως προτεραιότητα το συμφέρον του πελάτη σου παρουσιάζοντας του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ,με σκοπό την δική του άμεση εξυπηρέτηση και δημιούργησε μέσω αυτού, ένα σωστό δίκτυο συνεργατών με σεβασμό απέναντι πάντα στην επαγγελματική σου ταυτότητα, αξιοποιώντας παράλληλα τον συνάδελφο και τη δύναμη της συνεργασίας.
   Με σοβαρότητα και επαγγελματισμό μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που βάζει λουκέτο στα γραφεία μας. Συσπειρωμένοι, επιδιώκοντας περισσότερες συνεργασίες και όχι πονηριές μεταξύ μας. Άσε δηλαδή, που οι πονηριές στατιστικά είναι λιγότερο κερδοφόρες από τι συνεργασίες.
Σεβασμός στον κόπο του συναδέλφου σου να αναλάβει μια αποκλειστικότητα, πρόκειται για μια ευκαιρία να γλυτώσεις χρόνο να καλύψεις μια ζήτηση. Όσο θα ψάχνεις να βρεις ακίνητο για να καλύψεις και τι δύο πλευρές, μην ξεχνάς πως και ο υποψήφιος πελάτης το ίδιο κάνει. Αν το βρει μόνος του........ δεν θα έχεις ούτε τη μία πλευρά. Μάθε να συνεργάζεσαι γιατί η δύναμη του συνόλου είμαι πεπεισμένη πλέον, πως είναι ανώτερη της μοναχικής διαδρομής και αναζήτησης.
   Τέλος ίσως να ακούγονται κάπως ουτοπικά όλα αυτά περί συνεργασίας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο όμως, πάντα υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι που θα σεβαστούν τη δουλειά μας και τον κόπο μας. Βρες τους...  

ΚΑΛΗ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου