Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Μια προσωπική εμπειρία !!


   Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια από τις τελευταίες μου προσωπικές εμπειρίες και θα ήταν χαρά μου να ακούσω τη άποψη σας, για το πως θα το χειριζόταν καθ' ένας από εσάς το παρακάτω περιστατικό.
  Ορισμένες φορές, προκύπτει να αναλαμβάνουμε ένα ακίνητο το οποίο έχει ήδη βγει
στη αγορά. Τουλάχιστον σε μένα αρκετές φορές έχει τύχει να συμβεί αυτό. Για να προλάβω όμως κάθε στραβή εξέλιξη που θα με καθυστερήσει να ολοκληρώσω την δουλειά μου, φροντίζω να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις το ακίνητο και όπως ήδη έχω προαναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου μία εξ αυτών, η βασικότερη θα έλεγα, είναι το ακίνητο να καταλήξει στα χέρια μου ως αποκλειστική ανάθεση . Τώρα βέβαια τι νόημα θα είχε, αν ο ιδιοκτήτης το αναθέσει με αποκλειστικότητα εφ' όσον  το ακίνητο έχει ήδη βγει στην αγορά; Θα αντιδικήσω σε αυτό διότι η πορεία καθώς και το αποτέλεσμα  της αποκλειστικότητας κατά την ταπεινή μου γνώμη φίλε συνάδελφε, εξαρτάται από το πόσο διάστημα διακινείται στην αγορά και σε πόσα γραφεία έχει ανατεθεί το εν λόγω ακίνητο. Επομένως, αποσύροντας το ακίνητο από τη αγορά και αναλαμβάνοντας το ο μεσίτης αποκλειστικά, μπορεί να ξεκινήσει ένα καλά οργανωμένο σύμφωνα με τις υπηρεσίες του marketing για την προώθησή του.
   Έτσι λοιπόν κι έγινε σε μία από τις τελευταίες μου αναθέσεις. Το ακίνητο ήρθε στα χέρια μου κατ' όπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη και αφού βεβαίως, του εξήγησα όλες τις παραμέτρους τις αποκλειστικότητας και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει από αυτή. Ξεκινήσαμε την διαδικασία προώθησης σε νέα, αισθητά μειωμένη τιμή για τη αγορά και κατ' όπιν πολύωρης συζήτησης, σχετικά με το ποια είναι η σωστή τιμή του ακινήτου.
   Το ακίνητο βγήκε στην αγορά. Πράγματι έχει εξαιρετική ανταπόκριση από το κοινό, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται τακτικά για την πορεία του ακινήτου του, για το πότε υποδεικνύω το ακίνητο, καθώς και για τις αντιρρήσεις που αντιμετωπίζω των ενδιαφερόμενων. Μέχρι εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ όψιν μας. Και αυτή, αφορά τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους που ήδη έχουν δει το ακίνητο που τώρα διαθέτουμε ως αποκλειστική ανάθεση. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς, που είδαν το ακίνητο και το απέρριψαν λόγω τιμής και που τώρα βλέποντας το ίδιο ακίνητο σε ελκυστικότερη τιμή, είναι διατεθειμένοι να το κλείσουν μεν, αλλά όχι με τη δική μας διαμεσολάβηση και σίγουρα όχι πληρώνοντας μεσιτική αμοιβή. Με λίγα και καλά λόγια θέλουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση απέναντί μας και μάλιστα, διαθέτουν και το τρανταχτό επιχείρημα ότι το έχουν δει πριν το αναλάβουμε και δεν έχουν λόγο να πληρώσουν μεσιτική αμοιβή και το ακόμη χειρότερο, διαθέτουν και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση. Ακριβώς αυτό συνέβη ούτε λίγο ούτε πολύ. Το ερώτημα είναι: το ανεχόμαστε αυτό και διεκδικούμε αμοιβή μόνο από τον ιδιοκτήτη; ρίχνουμε νερό στο κρασί μας και αν μας δώσει κάτι ο ενδιαφερόμενος πείθουμε τον εαυτό μας, ότι δεν κάναμε και τίποτα το φοβερό κι ότι ενοικιάστηκε -πωλήθηκε χωρίς να κουραστούμε, επομένως και η μικρή συμβολική αμοιβή που πήραμε λόγω καλής θελήσεως του ενδιαφερόμενου πρέπει να μας κάνει να νιώσουμε ευγνωμοσύνη; θα μπορούσε να μην μας δώσει και καμία απολύτως αμοιβή..... σε αυτή την περίπτωση θα νιώθαμε ένα μικρό τσιμπηματάκι θυμού και απογοήτευσης έτσι δεν είναι; αλλά θα πέρναμε ενδεχομένως μόνο την αμοιβή του ιδιοκτήτη (μόνο σε περίπτωση αποκλειστικής ανάθεσης φυσικά, διαφορετικά αμφίβολο θα ήταν κι αυτό) και θα αποχωρούσαμε ελαφρώς απογοητευμένοι έως αδικημένοι που δεν αναγνωρίστηκαν οι κόποι μας, μα πάνω απ όλα που δεν εκτιμήθηκε το αντικείμενό μας. Επομένως η επόμενη δικαιολογία μας θα ήταν σαφώς ότι φταίει το σύστημα, ότι δεν υπάρχει νόμος να μας προστατεύει και ότι στη Ελλάδα τίποτα δεν ευδοκιμεί........................... STOP............. δεν το δέχομαι και θα σας πρότεινα ούτε κι εσείς να το δέχεστε.
  Στην προκειμένη περίπτωση είτε γιατί υπήρξα τυχερή, είτε γιατί υπήρξα προνοητική το πρόβλημα ξεπεράστηκε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Στο τηλεφώνημα που είχα από τον ενδιαφερόμενο σαν πρώτη επαφή ενημερώθηκα από εκείνον πως το έχει δει πριν το αναλάβω και μάλιστα φρόντισε να μου το τονίσει πολύ προσεκτικά και θεώρησε πως αποτελούσε υποχρέωσή μου να του υποδείξω το ακίνητο εφ' όσον ο ιδιοκτήτης τον έστειλε σε μένα, ενώ τα υπόλοιπα όπως μου τόνισε θα τα συζητούσαμε από κοντά..... Φυσικά καταλαβαίνετε τη αναστάτωσή μου. Ακολούθησε τηλέφωνο στον ιδιοκτήτη από μεριάς μου, ώστε να ενημερωθώ σχετικά. Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι ο ιδιοκτήτης, είχε φροντίσει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο πως αν θέλει να προχωρήσει στη μίσθωση του ακινήτου, θα πρέπει να συνεννοείται πλέον μαζί μου και πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει πλέον, δίχως να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος την μεσιτική αμοιβή που του αντιστοιχεί...μιας και το ακίνητο πλέον το διαχειρίζεται γραφείο και μάλιστα κατ αποκλειστικότητα ....Η καρδιά μου οφείλω να πω άρχισε και πάλι να χτυπά με σταθερό ρυθμό....Μπορείτε να φανταστείτε, ότι μετά από αυτό είχα το προνόμιο να διεκδικήσω τα πρέποντα. Έτσι λοιπόν, η υπόδειξη προχώρησε με το σύμμαχο ιδιοκτήτη στο πλευρό μου, ο ενδιαφερόμενος μετά από μια εξήγηση του γιατί, θα πρέπει να πληρώσει μεσιτική αμοιβή παρά το γεγονός ότι έχει δει το ακίνητο πριν τη δική μου ανάθεση, υπέγραψε την εντολή υπόδειξης με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και η υπόθεση έκλεισε επιτυχώς για όλες τις πλευρές....
  Δεν θέλω να φανταστώ τι θα είχε συμβεί αν το ακίνητο δεν ήταν αποκλειστικότητα, δεν είχα εξηγήσει εξ αρχής στον ιδιοκτήτη πόσο πολύτιμες είναι οι συμβουλές ενός μεσίτη  στην διαχείριση της περιουσίας του, δεν είχα ξεκαθαρίσει ότι οι συμβουλές μου δεν διατίθενται δωρεάν και ότι το συμφέρον του, είναι να τάσσεται με το μέρος μου σε κάθε περίπτωση για να πετύχει τον στόχο του. 
   Μετά από αυτό πιστεύω πως ο παράγων τύχη σαφώς θα παίξει ρόλο, όμως η προνοητικότητα παίζει ρόλο ΠΑΝΤΑ ....
Γίνε λοιπόν προνοητικός και κάλυψε κάθε πιθανό ενδεχόμενο να βρεθείς έξω από την αρένα ... Πες εσύ το Game Over με τους δικούς σου όρους . Απαίτησε, τον σεβασμό που σου αρμόζει και ζήτα για να πάρεις, μην περιμένεις από την καλή θέληση των άλλων, το πιθανότερο είναι να βρεθείς θεατής στην δική σου παράσταση....

1 σχόλιο:

  1. Web Site: www.cyclosestate.gr
    Facebook: https://www.facebook.com/tzoulia.papageorgiou
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/48523170/
    Twitter: https://twitter.com/home?lang=el
    Bloggspot: https://tzouliapapage.blogspot.com/
    Instagram: https://www.instagram.com/jpcyclosestate/?hl=el



    ΑπάντησηΔιαγραφή